Uzávěry lahví

Co je lepší? Tradiční korek, syntetická zátka nebo moderní šroubovací uzávěr?

KOREK

Korek je léty prověřený a nejvíce používaný uzávěr v celosvětové vinařské praxi. Většinou se jedná o dubovou kůru z oblasti Středozemního moře, která se po sloupnutí ze stromu několik let suší a poté i vaří v horké vodě.
Nejlepší uzávěry pocházejí z nejméně 7 let starého korku a jsou dlouhé minimálně 45 mm. Trvanlivost korkových uzávěrů se může vyšplhat dokonce až na 25 let. Korek se hojně využívá proto, že obsahuje miniaturní póry, které umožňují vínu vykonávat proces zrání. Existuje však i korek drcený, který se svými vlastnostmi a propustností výrazně podobá korku umělohmotnému. Protože je korek přírodní materiál, může být v některých případech napaden plísněmi, které mohou způsobit v konečném důsledku zkažení celého vína. Tradiční korek je méně vhodný při zrání kvalitních vín. Díky vadě korku se může až 5 % vín znehodnotit a získat horší vlastnosti než při použití moderní technologie uzávěru. Výhodou korku je především to, že pod korkovou zátkou víno pokračuje přirozenou cestou ve svém zrání. Jedinou nevýhodou korkových zátek je možnost pachuti po korku (TCA). Tato látka je vytvářena uvnitř korku mikroorganismy, především plísněmi.

Na trhu jsou k dispozici tři druhy korkových zátek – přírodní, dvouploškové a aglomerované (drcené a lisované). Každá má svoje výhody i nevýhody.

Přírodní celokorková zátka je tradiční uzávěr lahví s vínem. Z hlediska organoleptických vlastností a ochrany vína před vnějšími vlivy je to ideální uzávěr. Doporučuje se především pro kvalitnější vína, která budou dlouhodobě ležet v láhvi.

Dvouplošková korková zátka je kombinací aglomerovaného (drceného) korku s ploškami z přírodního korku na obou stranách zátky. Jedná se o levnější variantu korkové zátky, která se doporučuje pro vína se spotřebou do 5 let.

Aglomerovaná (drcená a lisovaná) zátka patří k cenově nejdostupnějším a používá se zejména u vín stolních nebo vín jakostních se spotřebou do půl roku.

PLASTOVÁ ZÁTKA

Syntetická neboli plastová zátka se začala masivně prosazovat v 90. letech u vín určených k rychlé spotřebě, neboť přírodního korku ve světě ubývá a bylo třeba hledat alternativy. Umělé zátky se doporučují používat pro vína se spotřebou do dvou let. Zhruba po roce a půl až dvou letech v lahvích uzavřených touto zátkou klesá obsah volné síry ve víně, která víno stabilizuje. Výhodou této zátky je to, že po určitou dobu udržuje svěžest a ovocnost nalahvovaných mladých vín. Do jednoho roku si víno udržuje své vlastnosti z doby lahvování a výrazně je nemění jako v případě korku.

VINOLOK

Ideou Vinolok systému je poskytnout vinařům takový uzávěr, který je technicky spolehlivý a senzoricky stoprocentně neutrální, splňuje potravinářské normy a je atraktivní pro spotřebitele. Výzkum ukazuje, že zákazník, který si vybírá víno, se z 89% řídí vzhledem (designem) obalu a se skleněným uzávěrem získává láhev jako celek na výjimečnosti a eleganci. Vinolok na první pohled připomíná vytahovací zátku. Je vybaven malým kroužkem z plastu jako těsnění mezi ústím lahve a zátkou. Uzávěr dokonale drží v ústí a navíc lze lahev díky plastovému kroužku znovu uzavřít. Celý uzávěr je chráněn aluminiovou kapslí v nejrůznějších barvách, která je zárukou originality obsahu. 

ŠROUBOVACÍ UZÁVĚRY

Šroubovací uzávěry jsou praktické, stabilní a udrží kvalitu vín. Jde o velmi praktickou a velmi kvalitní alternativu korku a spojuje v sobě všechny výhody ostatních alternativ. Stěny a dno uzávěru jsou hliníkové. Vnitřní strana uzávěru je potažena polyetylenovou fólií, která je pokryta ještě ochrannou konzervační vrstvou. Na trhu jsou dostupné také zátky, které dovolují řídit mikrooxidaci a tím také zrání vína. Pro bílá, růžová i červená vína s ovocným aroma jsou jedinečným řešením, jak uchovat vínům jejich chuť, svěžest a mládí a rovněž zabezpečit jejich plynulé zrání po naplnění do lahví.

Někteří lidé tvrdí, že víno uzavřené šroubovacím uzávěrem definitivně zastaví veškeré procesy zrání. Což ale není pravda, neboť dostatek zbytkového kyslíku je obsažen i v samotném víně a části hrdla tak, že chemické procesy nutně vyžadující kyslík mohou nadále probíhat a navíc většina procesů při stárnutí vína je anaerobního charakteru – probíhá bez přístupu vzduchu. Vína opatřená šroubovacím uzávěrem lze skladovat v šikmé i vodorovné poloze, neboť mají garanci na nepropustnost obsahu.