Pfalz
Druhý největší vinařský region Německa
Druhá největší německá vinařská oblast, která se vyznačuje více než padesátiletou existující vinařskou cestou. Celková rozloha oblasti je 23 500 ha.
- druhý největší vinařský region Německa – do roku 1992 se nazýval Rheinpfalz
- krajina v okolí „Deutsche Weinstrasse“ na levé straně širokého údolí Rýna lemovaného Falckým lesem nabízí ideální podmínky pro pěstování vinné révy
- krásný a malebný kraj, jehož městečky a vesnicemi se vine první a nejstarší vinařská cesta Deutsche Weinstrasse vytyčena v roce 1935
- některá města podle ní dokonce změnila svůj původní název, např. na Neustadt an der Weinstraße
- začíná Vinnou bránou (Deutsche Weintor) na jihu na hranicích s Francií ve falckém městě Schweigen-Rechtenbach
- končí na severu Domem německé vinné stezky (Haus der Deutschen Weinstraße) ve městě Bockenheim
- Pfalz je nejsušší a nejslunnější ze všech oblastí Německa – především díky mikroklimatu vytvářeném deštným stínem na úpatí svahů, kde je také vysázena většina vinic
- průměrná roční teplota je 11 °C, průměrná letní teplota činí 20 °C
- více než 1 800 hodin slunečního svitu ročně
- průměrný roční úhrn srážek: 400 mm
- na jaře se jen zřídka vyskytují noční mrazíky
- První důkazy o pěstování vína jsou z roku 550 před Kristem v hrobech Keltů
- K systematickému vysazování vinic dochází 58 před Kristem s rozvojem obchodu po Rýně
- Po dobu následujících 7. století, kdy dochází k systematické výstavbě klášterů (nejznámější z nich je v Speyer) roste i význam vína
- Od 16. století evidence odrůd jako ryzlink, elbling, tramin, muškát a další.
- Po 30-ti leté válce dochází k totálnímu úpadku vinařství, zlepšení až po 1814, po celou dobu mimo obce Forst a Deidesheim byly produkovány laciná vína
Pohoří Haardt
Oblast se táhne 80 km na sever od francouzského Alsaska, jehož horské pásmo Vogézy přechází na německé straně v pohoří Haardt. Pohoří Haardt je cca 30 km dlouhé pohoří Falckého lesa (683 m. n. m.) Chrání celou oblast před chladnými severními větry. Zalesněné kopce s četnými hrady a zříceninami lákají do regionu řady turistů, což napomáhá vinařům s odbytem vín přímo zákazníkovi.
Pěstované odrůdy
Nejpěstovanější odrůdou je Riesling a mezi další odrůdy patří Kerner, Müller-Thurgau, Dornfelder, Portugieser nebo Grauburgender. Místní specialitou je růžové víno Badisch Rotgold, což je směs rulandského šedého a modrého.
Odrůda |
Plocha vinic |
Procentuelní podíl |
Riesling |
5924 ha |
25 % |
Grauburgunder |
2805 ha |
12 % |
- v jižní části Pfalz se pěstuje Pinot
- mezi další odrůdy patří Grauburgunder, Müller-Thurgau, Pinot Blanc a Pinot Noir
- místní specialitou je růžové víno Badisch Rotgold -> směs rulandského šedého a modrého
Geologické podmínky oblasti Pfalz
- půda je zde velmi rozmanitá ve škále od pískovce, vápence až po hliněné, jílovité půdy, spraší, břidlu, a křemenec
- pestré půdní podmínky mají za následek široké spektrum stylů a chutí falckých vín
- před linií pohoří Haardt je podloží místních vinic tvořeno mimo barevného pískovce, lasturového vápence, slínu a půd s vysokým obsahem mědi také podložím s břidlicí a žulou
- v jižní části Weinstrasse je podloží tvořeno převážně jílovitou půdou, sprašemi
- na severu Mittelhaardt/Deutsche Weinstrasse je podloží tvořeno lehčími půdami typu jílovito-písčité s měnícím se obsahem vápence a to převážně na pahorcích, a svazích řek
KALKSTEIN – vápenec
- tvoří cca 650 ha oblasti
- kamenité, částečně jílovité půdy
- na víno má pozitivní účinek, mají svěží chuť po mangu, karamelu, medovém melounu nebo broskvích
ROTER SANDSTEIN – červený pískovec
- tvoří asi 550 ha oblasti
- tato hornina byla vytvořena před 250 miliony let
- načervenalé zbarvení způsobují oxidy železa
- hrozny na těchto půdách dozrávají dříve
- vína vynikají charakteristickou kyselinou
a jsou charakteristická chutí citronu nebo grapefruitu - současný výskyt červené a nažloutlé varianty je jednou z geologických zvláštností Pfalz
© 2022 FineNet – Na netu v pohodě